Veranderen : Vasthouden of loslaten. Wat is gezond?

Geen categorie Comments Off on Veranderen : Vasthouden of loslaten. Wat is gezond?

Verandering is een manier om te leven en lang te kunnen overleven.
Als je niet genoeg beweegt ga je dood. Zo werkt het nou eenmaal. Je zult moeten ademhalen (dat is beweging) en moeten eten (daar is beweging voor nodig). Maar  wanneer moet je eten en wanneer raak je over- of ondervoed? Wanneer is verandering gezond en wanneer is het te veel of te weinig? Ofwel:

Wanneer maakt verandering je kapot? En wanneer hot?

Wij geloven dat het goed is als je de juiste balans tussen ‘wat je vasthoudt’ en ‘wat je loslaat’ weet te vinden. Als je dat goed doet zet je een mooie voorwaartse beweging en groei op gang. Zoals het ritme van een hart bestaat uit intrekken (vasthouden) en loslaten. Vanuit dat ritme ontstaat een flow die alles mogelijk maakt. Om je te helpen die flow te vinden en te behouden hebben we wat dingen op een rij gezet over loslaten en vasthouden.

 

 

Vasthouden

 

Loslaten

 

 

Verandering van een organisatie is eigenlijk net zoiets als een nieuw jasje kopen of van jasje wisselen. Het pompende hart eronder blijft hetzelfde.

 

Houdt je eigen identiteit/ het hart, ook wel de motor vast. Zo hou je energie in je organisatie. Leven. Zonder passende inhoud heeft een jasje geen waarde of haalt het de waarde van de inhoud zelfs onderuit.

 

Vergeet je klanten niet, ze zijn je bestaansrecht. Waarom hebben zij voor jou gekozen? Zorg dat je dat in stand houdt. (als je dat wil natuurlijk, meestal is dat wel zo)

 

Kies bewust verandering die de essentie van je organisatie sterker maakt en verder laat uitbloeien.

 

Er is geen vroeg of laat, er is geen wel of niet. Iedere organisatie heeft zijn eigen timing.

 

Wurm je niet in dingen die niet passen

Ook al staat het ieder ander persoon Liever je eigen ding dan een overduidelijke mis-fit.

 

Mocht het wel passend lijken in het begin maar niet waar zijn… vergeet dan niet dat we in een tijdsperiode leven waarin overal lijken uit de kast vallen omdat de wereld steeds transparanter wordt.

 

Ga dus geen lijken verbergen in een kast die in middels al zo goed als transparant is. Het is dan een kwestie van (korte) tijd tot je door de mand valt.

 

 

Wat misschien nog wel veel erger is, als je in een vorm/design of identiteit wurmt = dat je dan laat zien dat je jezelf niet accepteert. Dat is nog minder mooi.

Daar krijg je zelf geen energie van en voor de buitenwereld wordt het als sneu ervaren.

 

Zorg dat verandering van iedereen is, dat het breed gedragen wordt. Betrek iedereen en doe het samen. Hou het simpel en be-grijpbaar zodat mensen houvast houden in de verandering (een gevoel van minder houvast)

 

Angst. Angst om achter te lopen. Angst om niet te volgen. Angst zorgt voor een externe motor in plaats van een interne motor. Als de buitenwereld weer (razendsnel) veranderd ben je je externe motor kwijt en is je interne motor afgezwakt. Dat wordt pijn lijden en wonden likken.

 

Het idee om wel of niet uniek te zijn. De wereld stikt van de nieuwe authentieke dingen. Alles loopt door elkaar. Er zijn ongelofelijk veel impulsen. Blijf vooral dicht bij jezelf, bouw van daaruit authentiek op.

 

Angst om nieuwe dingen te proberen en te experimenteren. We leven in in een tijd van non stop prototyping. Het leven is meer en meer een experiment. Ontdek door experiment nieuwe kanten van je organisatie die passen en groei daarmee uit. Zie ook dit als een paskamer. Je trekt dan toch ook niet een nieuw jasje aan en neemt hem meteen mee? Nee je probeert er een paar. Vraagt de mening van de winkeljuffrouw/de professionals en je moeder als die mee is. 😉

 

De angst om niet naar binnen te durven kijken. Het idee hebben dat er fouten zijn intern. Inzicht: die zijn er overal…

 

Disbalans. De disbalans tussen vasthouden en loslaten bijvoorbeeld.

Het idee dat iedereen je klant moet zijn of worden. Soms past het gewoon niet.

Dan maak je klanten ook nooit echt happy en loyaal.

 

Focus op negatieve dingen die je niet kunt oplossen. Focus je op

 

Een vaste kijkwijze. Als je mee wilt veranderen. Discussieer met anderen, nodig mensen uit die anders denken of kijken en kies daaruit nieuwe perspectieven

 

Het alleen willen doen. De wereld gaat zo ongelofelijk snel dat meerdere breinen, harten, denkwijzen en inzichten zeker helpen bij het sneller gefundeerder schakelen en veranderen als dat nodig is.

 

 

En dan is er nog fundamentele verandering. Gefundeerd dus.

 

Er beweging is op de automatische piloot en bewuste beweging… De kunst is dan wel om ‘automatische’ en bewuste verandering op juiste wijze te blijven onderscheiden.

 

Verandering in cirkels.

Circulaire verandering ondersteunt de kracht van verandering. Maakt verandering fundamenteel.

 

Hoe je dat doet? Door uit te vinden wat het fundament van een organisatie is en deze zacht te buigen naar iets nieuws zonder de ondergrond los te laten maar door stap voor stap verder omhoog te bouwen. Maar dan moet je wel weten wat je fundament is, hoe je vandaar uit kunt bouwen en wat je dan kunt doen.

 

Dat is ons werk. 😉

 

» Geen categorie » Veranderen : Vasthouden...
On 9 May 2017
By

Comments are closed.

«