Succesvol brainstormen doe je zo!

Geen categorie Comments Off on Succesvol brainstormen doe je zo!

Het is de maand mei,

De maand dat vogels een ei leggen. Maar hoe zit dat met mensen? Hoe kunnen zij nou hun creatieve ei kwijt? En het liefst ook op een manier dat je er iets aan hebt. Dat het nuttig is. Zoals een ei van een vogel nuttig is (kan zijn).

Hoe breng je mensen in een creatief denkproces? Wat zijn manieren om de poorten naar creativiteit open te zetten en hoe zet je dat om in iets waardevols? Allemaal manieren om je creatieve ei echt goed kwijt te kunnen. 🙂 Daar hebben we een leuke brainstorm-stappenplan van 11 stappen voor je omschreven.

Wanneer is een brainstorm voor uw organisatie effectief? Volgens ons is dat als de uitkomsten voldoen aan:

1: Het oplossen van het probleem
2: Niet afwijken van de identiteit (als het kan versterken)
3: Nieuwe invalshoeken en inzichten die creatief opvallend/vernieuwend zijn.

In ons stappenplan komen alle drie bovenstaande punten op verschillende manieren aan bod. Metaforen werken vaak beter in een menselijk brein. En ze wekken ook meer creativiteit op. Dus gebruiken we een metafoor om het stappenplan leuker en effectiever te maken.

Het metafoor is: EEN CREATIEVE REIS MET EEN GOED EINDE.
Net als bij een echte reis beginnen we de reis met de tas inpakken. In dit geval vervangen jij de tas door een ordner-map die je dicht kan doen.
Hou het simpel en pak het volgende in:

1: Het doel van je reis
(De kernvraag in1 regel: Formuleer hem goed. Reflecteer desnoods even)

2: Je bucketlist
(Waar het project/de uitkomst aan moet voldoen, hak het in kleine brokken, zoals: budget €100,-. Omschrijf alle punten zo kort mogelijk op losse post-its.)

3: je kleding
(Wie je organisatie is en wat deze uit wil stralen. In maximaal 4 losse woorden. Per post-it 1 woord, zoals Sociaal, Klantvriendelijk of Ondernemend)

Flikker de rest overboord. Je hoeft (net als bij een echte reis) geen bestekbak op je rug mee te dragen als dat niet nodig is. Dat is alleen maar ballast voor je lijf. In dit geval is teveel informatie teveel ballast voor de reis in je hoofd. Dat remt alleen maar gedachten en geeft hoofdpijn. Alleen het allerbelangrijkste mag mee.

Je creatieve reis, de laatste check-up.
Vlak voor je vertrek (het moment dat je start met brainstormen) maak je nog een paar doelstellingen. Dat je sowieso lol gaat hebben. Wees ondeugend, spannend, een beetje gek. Beloof jezelf zeker 50% van de tijd ‘onzin’ op te schrijven.

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.16.47

1) GOOI JE (ORDNER) TAS DICHT EN START!

De belangrijkste dingen in je koffer weet je nog wel. Die blijven wel in je achterhoofd hangen.Flikker het einddoel tijdelijk over het hek. Als je op vakantie bent wil je ook niet telkens denken dat je zo weer naar huis moet. Vakantie is een moment om even lekker jezelf te zijn en daarvan te genieten.Pak daarom alleen wie je bent en wat je wilt uitstralen uit je tas. Ga op zoek naar nieuwe dingen die daar op aansluiten. Waar je jezelf in terugvind of herkent. Dat mag van alles zijn. Denk daar vrij over na. Associeer vrij! Hoe je beter in die vrij denkende associatie flow komt? Nou zo (zie punt 2):

 

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.17.11

2) GET READY TO FLOW!

Wist je dat je in beweging vaak meer bedenkt dan in stilstand? Klinkt best logisch toch? Of het nu een rijdende trein, een vliegend vliegtuig of een cross –trainer, Een stukkie rennen of lopen. Vergeet niet een pen mee te nemen of een voice recorder. 😉 Of vlieg in je brein… naar een vakantiebestemming. Werk is nu even naar de achtergrond. Het gaat om ontdekken en spelen. Ga als het even lukt op plekken zitten waar je je fijn voelt… WEG

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.18.05

3) Pak de volledige vrijheid in je hoofd: STEP UIT OF DE ‘ZONE’ – verlaat de planeet 😉
De plek waar alles mag en alles kan. Waar niemand je ziet en waar alles kan. Ook naakt de lambada dansen met glitters in je achterste. Wat een grap is dat als je dan een scheet laat. Jawel het mag kinderachtig en gek. Het MAG! En sodemieter nu als de sodemieter alle vooroordelen weg. Niet alleen die van de buitenwereld, maar ook vooral die van jezelf. Stap jouw eigen imaginaire wereld in en GENIET! KOPPEL ‘LOS’

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.26.24

4) Ga terug de wereld in en OVERPRIKKEL JEZELF MET ONZIN… ONLINE OF GEWOON ECHT

Pak je tas en je doelstelling en bedenk bij alles wat je ziet: kan ik dit gebruiken om mijn probleem te kraken? Wij hebben in korte tijd zelf al veel met deze methode ontwikkeld en gekraakt. Zoals de door ons gepatenteerde oordopjes met rits zodat de kabels niet in de knoop raken. BELANGRIJK: BEWAAR INTUITIEF WAT GOED VOELT. Schrijf het in losse kernwoorden, korte zinnen op om mee te spelen. Te mixen met andere kernwoorden en te puzzelen. Vrij!

KIJK ROND!

Bekijk trends. Ook de rare en grappige. Dan heb je EN trends, EN inspiratie, EN aansluit op je markt. Gooi vervolgens je reistas open en bekijk ALLES van wat je allemaal gevonden en verzameld hebt. Overdenk alles en koppel alles aan je doelstelling.

 

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.27.09

5) VUL IN!

Vooroordelen en aannames mogen niet? Nu even wel. ‘VUL IN’. Alles wat je niet ziet. De achterkant of onderkant, de zijkant of binnenkant. Het verleden of de toekomst. Maak verhalen. Maak plezier!
SPEEL! Speel met de gedachtes en verbindingen die nu door je hoofd gaan.

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.27.18

 

6) PRODUCEER!

Maak brokstukken en fladders die nu misschien nergens over gaan maar naar verloop net die twist kunnen geven aan je denken waar je al die tijd naar op zoek was. Oordeel niet over wat dan ook. Het meest belachelijke idee kan straks jouw grootste parel zijn.

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.30.08

7) WEES NOG EVEN AFGELEID!

Schrijf in eens wat woorden los op op post its die niets te maken hebben met waar je mee bezig bent of wat je wil oplossen. Zoals iets dat blauw en groot is: Dat kan een walvis zijn, maar ook het universum of je oog van dichtbij. Leg deze (totale onzin) in brokjes naast je plannen en brainstorm, let op… het kan voor grote verrassingen zorgen.

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.30.42

8) GOOI JE REISTAS OPEN:

Bekijk het allemaal even serieuzer. Maak wrap-ups van de mooiste parels zoals je een fotoalbum uit-selecteert met foto’s die je wilt laten zien aan anderen na het reizen. (in dit geval zijn je mooiste foto’s je beste ideeën)

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.31.41

9) MIX PERSPECTIEVEN: DEEL JE REISVERHALEN (brainstorm-uitkomsten) EN INZICHTEN

Verzamel reacties van mensen die anders naar de wereld kijken als jij dat doet. Vraag het je oma, de meneer. Vraag je af hoe je plan er uit ziet door de ogen van een teddybeer. Overleg en reflecteer om te zien wat het beste resultaat is en brengt.

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.35.36

10) SPEEL & GENIET NOG EVEN NA

Verdraai en twist alle proporties van de beste uitkomst(en) van je reis: Maak iets extreem groot of klein, licht of donker. Verdraai dingen creatief zodat je aan alle doelstellingen voldoet.

Schermafbeelding 2017-05-04 om 01.35.11


11) MAAK PLEZIER!

Hoe meer je lol maakt hoe breder je kijkt. Doe desnoods een half uur een spelletje die je leuk vindt. Of bel je meest grappige oom, tante of vriend. Kijk daarna nog eens naar wat je hebt en los op creatieve wijze de laatste puntjes even op de ‘i’ nog even op.

 

 

KLAAR!!


PS: we hebben nog wat VOEDINGSTIPS: 😉
Eet kauwgom! Dat is goed voor je breinactiviteit. Start met een banaan. Dat helpt je bij ‘t concentreren. Probeer tussendoor de lelijkste eetcombinaties die je had kunnen verzinnen en lach. Deze vreemde en onverwachte prikkels zetten je op nieuwe ervaringen en dus ook eerder op nieuwe denksporen.

Dit is uiteraard 1 manier, maar er zijn er nog VEEEEEEEEEL meer. Op maat te maken voor elke vraag, wens, probleem of uitdaging.

Meer weten? Of zelf en sessie in gaan? Voel je vrij en neem contact op.

» Geen categorie » Succesvol brainstormen doe je zo!
On 3 May 2017
By

Comments are closed.

« »