Veranderen: vasthouden of loslaten. Wat is goed?

9 May 2017

Verandering is een manier om te leven en lang te kunnen overleven. Verandering is beweging, en als je niet genoeg beweegt ga je dood. Zo werkt het nou eenmaal. Je zult moeten ademhalen en moeten eten (bewegen). Maar wanneer is het genoeg en wanneer raak je over- of ondervoed? Wanneer is verandering gezond en wanneer is het te veel of te weinig? Ofwel:

Wanneer maakt verandering je kapot? En wanneer hot?
Wij vergelijken goede verandering en beweging  graag met het ritme van een hart dat bestaat uit intrekken (vasthouden) en loslaten. Vanuit een juist basisritme en balans ontstaat een flow die alles mogelijk maakt. Een mooie voorwaartse beweging en groei op gang. Om je te helpen die flow te vinden en te behouden hebben we wat dingen op een rij gezet over loslaten, vasthouden en verandering. Onze 12 handvatten die helpen om gezond te veranderen:

 

Vasthouden

1) Je identiteit vasthouden

Eigenlijk is verandering van een organisatie net zoiets als een nieuw jasje kopen of van jasje wisselen. De levende organisatie eronder blijft hetzelfde, net als de wilskracht (motor) en het hart (de basis-identiteit). Zonder goed om de inhoud te passen heeft een nieuw jasje geen waarde of haalt het de waarde van de inhoud (je organisatie) zelfs onderuit. Wurm je als organisatie dus niet in dingen die niet passen. Ook al zijn ze hip, cool en aantrekkelijk op dat moment (dat vervliegt vaak ook wel weer).

2) Je klanten vasthouden

Stel jezelf de vraag: wie gaat er voor? De verandering of je klanten?  Nu alles steeds verandert wil je waarschijnlijk mee-veranderen om je klanten te behouden. Dat klopt deels… vergeet niet dat jouw klanten vaak vanwege bepaalde basiswaarden en ‘goedheden’ klant zijn en blijven. Die kun je zomaar verliezen als je al jouw (voor de klant) goedbedoelde veranderingen doorvoert. Vraag je klanten eens dingen als: Waarom hebben zij voor jou gekozen? En wat vinden ze zo leuk dat ze klant blijven? Zorg dat jouw verandering de positieve aspecten die klanten noemen alleen maar vergroten. Bouw op!

3) Je eigen kracht vasthouden

Kies bewust verandering die de essentie van je organisatie sterker maakt en verder laat uitbloeien. Wat je aandacht geeft dat groeit. Zorg dat de juiste dingen groeien. Dat waar je organisatie en de medewerkers energie van krijgen. Dat is meer dan alleen salaris (als het goed is).

4) Je gezonde verstand vasthouden

Het bijzondere aan deze tijd is dat alle informatie overal landt. Daarbij moet je ook niet vergeten dat de meest gelezen en gedeelde artikelen voor de meeste mensen gelden. Het kan dus zijn dat je artikelen leest of advies krijgt dat totaal niet bij je past omdat je net op dat stukje anders bent. Vergeet dan niet dat jij je organisatie beter kent dan de delers van de algemene deler. Houdt je eigen verstand en intuïtie levend en luister ernaar. Stel jezelf vragen zoals: klopt dit ook wel voor mij?


5) Wat wel past vasthouden

Je gooit toch ook niet zomaar je goed zittende lievelingskleren in de Humana bak omdat een magazine zegt dat iets ander hip is nu? Zo geldt het voor organisaties ook. Ook al staat ‘wat nu in de mode is’ elke andere organisatie prachtig. Doe liever je eigen ding dan dat je een overduidelijke mis-fit begaat. Wil je de mis-fit toch aantrekken en wat niet klopt verhullen? Vergeet dan niet dat er nu overal lijken uit de kast vallen (vleesaffaires, sex schandalen) omdat de wereld steeds transparanter wordt. Ga dus geen lijken verbergen in een kast die al zo goed als transparant is. Je valt binnen korte tijd door de mand.

Ook niet onbelangrijk: Als je je in een vorm/design of identiteit wurmt die niet past, toon je dat je jezelf niet accepteert. Waarom zouden je klanten jou dan wel moeten accepteren? Je ont-connect met jezelf en de wereld om je heen.


6) De verbinding met en tussen iedereen in de organisatie vasthouden

Geen sterkere verandering dan een breed gedragen verandering. Zorg dat verandering van iedereen is, dat het breed gedragen wordt. Betrek iedereen en doe het samen. Hou contact, door simpelweg contact te houden maar ook door de verandering en de communicatie eromheen simpel en be-grijpbaar te houden. Dat geeft begrip en begrip geeft grip: vertrouwen dat de gezamenlijk gekozen verandering een goede keuze is waardoor het proces leuker en succesvoller wordt.

 

Loslaten

 

1) De Angst om achter te lopen.
Angst om niet te volgen. Angst zorgt voor een externe motor in plaats van een interne motor. Als de buitenwereld weer (razendsnel) veranderd ben je je externe motor kwijt en is je interne motor afgezwakt. Dat wordt pijn lijden en wonden likken.

2) Het idee om wel of niet uniek te zijn.
De wereld stikt van de nieuwe authentieke dingen. Alles loopt door elkaar. Er zijn ongelofelijk veel impulsen.
Blijf vooral dicht bij jezelf, bouw van daaruit authentiek op.

3) Angst om nieuwe dingen te proberen en te experimenteren.
We leven in in een tijd van non stop proto-typing. Het leven is meer en meer een experiment. Ontdek door experiment nieuwe kanten van je organisatie die passen en groei daarmee uit. Zie ook dit als een paskamer. Je trekt dan toch ook niet een nieuw jasje aan en neemt hem meteen mee? Nee je probeert er een paar. Vraagt de mening van de winkeljuffrouw/de professionals en je moeder als die mee is. 😉

4)De angst om niet naar binnen te durven kijken.
Het idee hebben dat er fouten zijn intern. Inzicht: die zijn er overal… Focus op negatieve dingen die je niet kunt oplossen. Focus je op Een vaste kijkwijze. Als je mee wilt veranderen. Discussieer met anderen, nodig mensen uit die anders denken of kijken en kies daaruit nieuwe perspectieven

5)Het idee dat iedereen je klant moet zijn of worden.
Soms past het gewoon niet. Dan maak je klanten ook nooit echt happy en loyaal.

6)Het alleen willen doen.
De wereld gaat zo ongelofelijk snel dat meerdere breinen, harten, denkwijzen en inzichten zeker helpen bij het sneller gefundeerder schakelen en veranderen als dat nodig is.

 

 

& Fundamentele verandering. Gefundeerd dus.

 

Er beweging is op de automatische piloot en bewuste beweging… De kunst is dan wel om ‘automatische’ en bewuste verandering op juiste wijze te blijven onderscheiden.

Verandering in cirkels.

Circulaire verandering ondersteunt de kracht van verandering. Maakt verandering fundamenteel.

Hoe je dat doet? Door uit te vinden wat het fundament van een organisatie is en deze zacht te buigen naar iets nieuws zonder de ondergrond los te laten maar door stap voor stap verder omhoog te bouwen. Maar dan moet je wel weten wat je fundament is, hoe je vandaar uit kunt bouwen en wat je dan kunt doen.

Dat is ons werk. 😉

Comments are closed.